WEBBINARIUM

Fossilfria svenska pensionsportföljer innebär inte en fossilfri värld
 26/10/2021 08:30 
BOKA IN: 26 oktober 08.30-09.30
Fossilfria svenska pensionsportföljer innebär inte en fossilfri värld

Klimatet är vår tids stora ödesfråga och höstens stora diskussionsämne. Den senaste IPCC-rapporten fastslog att det är mänskligheten som orsakar klimatförändringarna och COP26 står inför dörren. EU har antagit hårda regleringar för minskning av utsläpp och löften om klimatneutrala bolag, regioner och investeringsportföljer står som spön i backen.

Ett sätt att mäta hur stor påverkan på klimatet ens sparkapital har är att titta på bankens, pensions- eller kapitalförvaltarens koldioxidavtryck. Det ger en enkel, snabb och jämförbar ögonblicksbild av hur mycket utsläpp den totala portföljen genererar. Men att vi i Sverige tvättar våra portföljer förändrar inget i realekonomin. Eller?

Välkommen till ett seminarium om hur finansbranschen på bästa sätt kan bidra till verklig omställning av realekonomin. Seminariet tar avstamp i en ny rapport från Stockholm Sustainable Finance Centre kring hur stora kapitalägare kan agera för att nå klimatmålen i fyra koldioxidintensiva sektorer: cement, stål, jordbruk och kol/olja/gas.

Seminariet arrangeras av de svenska medlemmarna i Net Zero Asset Owner Alliance (AOA), Alecta, AMF, Folksam och Nordea. Tillsammans förvaltar vi cirka 3000 miljarder SEK, eller drygt två svenska statsbudgetar.

Frågeställningar:
Bör stora kapitalägare sälja av allt innehav i koldioxidintensiva branscher bolag eller förändra genom påverkan? Om svenska kapitalägare väljer att sälja, vem kommer då äga bolagen och vad blir resultatet? Hur ska finanssektorn bäst agera för att bidra till en verklig omställning av realekonomin och vilka verktyg finns till hands? Hur ska kapitalägare, näringsliv och politiker samarbeta för att säkerställa att pengarna investeras i det som ger mest nytta?

Medverkar gör bland andra:
  • Aaron Maltais, rapportförfattare, Program Director Stockholm Sustainable Finance Centre, Senior Researcher SEI, Docent
  • Johan Kuylenstierna, moderator och ordförande klimatpolitiska rådet
  • Viveka Hirdman Ryrberg, Kommunikations- och hållbarhetsdirektör, Investor
  • Ann Carlsson, VD Apoteket
  • Thomas Hörnfeldt, VP Sustainability & Public Affairs, SSAB
  • Eric Usher, Head of UNEP FI (FNs finansiella miljöprogram)
  • Magnus Billing, vd Alecta
  • Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF
  • Michael Kjeller, vice vd Folksamgruppen och kapitalförvaltningschef, Folksam
  • Katja Bergqvist, vd Nordea Life & Pension
Registrera dig nedan så skickas en länk till sändningen ut till den e-postadress du anmält.
LÄGG IN I KALENDERN

26/10/2021 08:30

778 kalenderikon vit
The registration has been closed since 26/10/2021 08:30.